Hongerige wolf_1920
Diagrammen_PdR_05032018
Diagrammen_PdR_05032018_6
Diagrammen_PdR_05032018_5
Diagrammen_PdR_05032018_4
Diagrammen_PdR_05032018_3
Diagrammen_PdR_05032018_2
previous arrow
next arrow

Shockwave

OPDRACHTGEVER

Mondriaanfonds

OPPERVLAKTE

35.000 m²

Locatie

Hongerige Wolf – Groningen

Functie

Zonnepark en retraite

Status

In ontwerp

Projecttype

Nieuwbouw

JAARTAL

2018

Opdracht

Onderzoek

“Ons voorstel is een statement tegen de exploitatie van fossiele brandstoffen, waarvan de vorm is geïnspireerd op de abstracte schematisering van een schokgolf van een seismograaf.”

Een groot deel van Groningen bevindt zich momenteel in een seismische gevarenzone, waar aardbevingen worden veroorzaakt door gasboringen. Dorpen als Hongerige Wolf en Ganzedijk liggen in de periferie van deze gevarenzone. Het grootste deel van de bevolking in de provincie Groningen is boos over de huidige ontwikkelingen en de exploitatie van het gebied creëert onzekere levensomstandigheden. In een tijd van grote duurzame innovaties, waarom kiezen we nog steeds voor fossiel gerelateerde oplossingen die schadelijk zijn voor het milieu en de mensen? We hebben een breed scala aan kruisingsopties bestudeerd, waarbij duurzaamheid, vrije tijd, kunst en de kwaliteit van het polderlandschap zijn samengevoegd. In een duidelijke en helder statement tegen de huidige situatie kan deze structuur een voorbeeld zijn voor andere duurzame oplossingen. Door een programma voor gemengd gebruik op te nemen, wordt deze energiebron zowel een bestemming als een reis in één.

Het voorstel is een verklaring tegen de exploitatie van fossiele brandstoffen, waarvan de vorm is geïnspireerd op de abstracte schematisering van een schokgolf van een seismograaf.

Boven de dijk zal een groot betonnen structuur worden geplaatst als overgang tussen Ganzedijk en Hongerige Wolf. Een interactieve ervaring voor voetgangers, fietsers en automobilisten.

De hoekrichting met betrekking tot de weg zorgt voor transparantie en uitzichten op het omringende landschap. Door de noord-zuid openheid wordt het polderlandschap gerespecteerd, en dit open versus gesloten karakter is de perfecte metafoor voor het Groninger landschap en de Groningers zelf.

De structuur zal 9.100 m² zonnepanelen bevatten, die genoeg energie leveren voor 150 huishoudens van ongeveer vier personen per jaar. Dit betreft Hongerige Wolf en Ganzedijk, genoeg energie blijft voor andere doeleinden. De panelen tussen de structuur zijn georiënteerd in noordoostelijke richting om optimale omstandigheden voor de zon te bieden. Door de zonnepanelen op te tillen, kan de grond eronder nog steeds worden gebruikt. Het kan onderdak bieden, maar is nog steeds transparant. Er ontstaat een duurzaam zonnepark.

Deze grootse structuur kan een plek zijn om te rusten en te ontspannen, omdat het een toevluchtsoord herbergt met 25 pods die de overvloed aan stilte benadrukken. Deze retraite voelt letterlijk alsof het aan het einde van de wereld is, aangezien de weg eindigt bij de Nederlandse grens en van de peulen is er alleen groen in zicht. Het gebied staat erom bekend kunstenaars aan te trekken en de pods kunnen hen ook een geweldige studio-werkplek bieden.

Credits

Team:
Roy Plevier, Sanne Knoben.

Tags:
Onderzoek, PrixDeRome, 35.000 m², Groningen, Zonnepark, retraite, Nederland.