kinderdagverblijf vogelvlucht
final_kdv_06102023_V2
Stappenplan_website_KDV-01
Stappenplan_website_KDV-02
Stappenplan_website_KDV-03
Stappenplan_website_KDV-04
Stappenplan_website_KDV-05
Stappenplan_website_KDV-06
Stappenplan_website_KDV-07
Stappenplan_website_KDV-08
Stappenplan_website_KDV-09
Interieur_groepsruimte_kdv_1
Binnenplaats_slider_render
Gevel_kdv_181023_PP-scaled_1
previous arrow
next arrow

Speels kinderdagverblijf

Opdrachtgever

Zaans Stationnetje

Oppervlakte

600 m² BVO

Locatie

Zaandam

Programma

Kinderdagverblijf

Status

Bouwvoorbereiding

Projecttype

Integraal ontwerp

Jaar

2019 – nu

Opdracht

SO t/m UO

Hoe kan architectuur bijdragen aan de groei van jonge kinderen? Met deze vraag in gedachten zijn we ons ontwerp begonnen.

Het programma van eisen is een kinderdagverblijf gebaseerd op de pedagogische visie van Emmi Pikler en Reggio Emilia. De wens van onze opdrachtgever was een horizontaal georganiseerde kinderopvang voor ongeveer 80 kinderen. Dit resulteerde in drie verschillende groepen die zijn onderverdeeld naar leeftijd: 0-1, 1-2 en 2-4. 

De locatie voor de kinderopvang is een typisch Nederlandse buitenwijk met rijtjeswoningen. De bouwkavel is geprojecteerd in een groene moerassige ruimte die niet toegankelijk is vanuit de omgeving. De oostzijde van de locatie heeft een grens die gevormd wordt door een grote weg- en spoorbaan die voor geluidsniveaus zorgt waar we in het ontwerp op moeten anticiperen.

Bij ons onderzoek raakten we geïnteresseerd in een laagbouw hofvolume met uitzicht op straatniveau en de groene omgeving. Een binnenruimte om enerzijds een veilige en beschutte speeltuin voor de kinderen te creëren en anderzijds om de geluidsoverlast op de locatie op te lossen. Met deze aanpak zijn we er zelfs in geslaagd om het geluid van de kinderopvang richting de rijwoningen te verminderen.

Door de groepsruimten en ondersteunende functies in kleinere blokken te clusteren en in elkaar te laten grijpen, konden we de ruimtes vormgeven naar de optimale wensen van de kinderen. Als de kinderen ouder worden, groeien de groepsruimten letterlijk met hen mee. Ouder worden als kind betekent nieuwe uitdagingen en lessen. De ruimtes geven daarmee vorm aan nieuw gedrag. Ramen worden groter en extravert voor de oudere kinderen, ruimtes worden breder of dieper en plafonds hoger op oudere leeftijd; allemaal op maat gemaakt met de kinderen in gedachten. Het gebouw kan aan de oostzijde worden uitgebreid met twee extra blokken om het toekomstbestendig te maken voor onze opdrachtgever. Door de hoogte van de daken te variëren ontstaat een speels gebouw waar de kinderen de gastheer zijn en de volwassenen de gasten.

Circulariteit en energie

Het gezonde gebouw is gemaakt van biobased materialen en bijna volledig van hout, inclusief de constructie, exterieur en interieur. Energie wordt geleverd door zonnepanelen bovenop het platte dak en een luchtwarmtepomp. Het resultaat is een gebouw dat evenveel energie verbruikt als het zichzelf in voorziet.

“Het kinderdagverblijf heeft een speelse opzet en heeft als doel kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling.”

Credits

Team:
Jos Hoope, Roy Plevier, Bas van Duijne, Gijs Pielkenrood, Tim Boersema.

In samenwerking met Roland Leurs van Vindbaar Vastgoed [https://www.vindbaarvastgoed.nl]

Tags:
Kinderdagverblijf, houten gebouw, houtskeletbouw, >500 m², Nederlands.